aktier för nybörjare

För dig som är nybörjare på aktier. Du får konkreta och praktiska tips på hur du kommer igång samt några grundläggande strategier. Vi har hittat en stekhet podd och en mycket bra instruktionsvideo för dig som vill komma igång och lära dig snabbt.

1.

En av de aktierävar jag lärt mig mest utav är faktiskt aktiebloggaren Marcus Hernhag. Här gästar han investeringspodden Kill or Fill och summerar 20 års aktiekunskap på 40-50 minuter. Vill du bli riktigt duktig på aktier är det här några av dina bäst investerade minutrar:

Avsnitt 159 – Intervju Marcus Hernhag


I veckans avsnitt av Fill or Kill gästas podden av Marcus Hernhag, aktieskribenternas Tjuren Ferdinand. Vi kommer att få höra om hans bakgrund, hans investeringsfilosofi och hans största lärdomar från aktiemarknaden. Allt detta och mycket mer! 

2.

lite basic fundamentala begrepp att kunna när man börjar

  1.  Ta rygg på stora institutionella investerare. AP-fonderna eller andra stora fondbolag. Där de placerar sina pengar där är det något tryggare än i övrigt.
  2. Investera i ett Investmentbolag. De är ofta krävande ägare och detta fungerar liknande som fonder men spritt på mindre antal bolag.
  3. Börja investera i småbelopp så du tål felinvesteringar. Detta kommer att hända men det är också här lärandet finns. Viktigt att lära på ett sätt man har råd med. Ditt kunnande inom riskhantering börjar precis här.
  4. Börja smått och gör större och större investeringar ju mer du lär dig. Att i början göra en stor affär som antingen blir jättebra (bra vinstutveckling) eller jättedåligt (förlust) gör att du antingen får hybris eller också tappar lusten helt.

3.

Teknisk analys


Grunderna i teknisk analys, samt analys av OMXS30, Loomis och Intrum.

Martin Hallström, marknadsstrateg på Swedbank, går igenom grunderna i teknisk analys, som han egentligen tycker är ett missvisande namn:

”Det finns inget tekniskt i teknisk analys. Jag brukar prata om psykologi eller sentiment”, säger han.

När det gäller OMXS30 finns det ett orosmoment i ett latent säljtryck menar Martin Hallström. Men goda Q3-rapporter skulle kunna leda till fortsatta uppgångar.

När det gäller kontanthanteringsbolaget Loomis är Martin Hallström positiv, både ut ett tekniskt och fundamentalt perspektiv.

För blankarfavoriten Intrum ser Hallström goda indikationer på att rekylen är bruten. Att Sampo gått in som stor ägare ser han som positivt för kursutvecklingen:

”Det gör inte så mycket på själva fundamentan men Sampo brukar inte stanna på fem procent om de går in och tar en position.”
Köpa aktier på nätet – Så gör du