EFN Börslunch 2018-04-11

Christer Gardell, Ebberöds Bank och Kubal i Sundsvall.

I dagens program:

•Budet på Wilson Therapeutics.

•Mekonomen, kalendern och termometern.

•Ruskigt för Rusal och Kubal.

•Världshandeln och aktiemarknaden.

•Hur tänker Gardell med Autoliv?

•Kronans nedförsbacke.

•Svårt att utmana storbankerna.


Georg Norberg Case kapitalförvaltning

Lars Söderfjell Ålandsbanken.

Matilda Karlsson EFN

Gabriel Mellqvist EFN


Matilda Karlsson
-“Välkommen till Börslunch onsdag 11 april och vi har en hel del nyheter bl a så rusar Wilson efter ett bud. 70 % upp, snart är de uppe och nosar på budkursen. Och vi har också fått en hygglig rapport från Dustin.”

Gabriel Mellqvist
-“Och vi har med oss är Lasse Söderfjell och Georg Norberg. – Varmt välkomna. Skall vi säga något om Wilson till att börja med?”

Lars Söderfjell
-“Kul att ett relativt litet bolag eller relativt litet bolag ändå får uppskattning att det blir uppköpt. Jag kan rätt lite om bolaget. Jag vet ungefär att dom jobbar med Wilsons disease Wilsons sjukdom är rätt ovanlig. Det kan ge förhoppningar om att andra bioteknikbolag i liknande nischer, också kan bli uppköpta dem också.”

Gabriel Mellqvist
-“Så nu positionerar sig småspararna i obskyra forskningsbolag?”

Lars Söderfjell
-“Nu våras det för förhoppningsbolagen igen kanske.”

Georg Norberg
-“Jag tycker det är ett väldigt fint bolaget. Jag fick förmånen att träffa dem när de gjorde sin ursprungliga IPO. Två saker är intressanta: dels den begränsade patientpopulationen som ger ‘orphan drug’-status och så kommer de med någonting som är efterfrågat och så får de en lång patenttid. Det är heller ingen annan ger sig in på området och därför blir prislappen relativt hög. Enproduktsorhan-drug bolag. Finns några till på börsen.”

Gabriel Mellqvist
-“Gårdagens stora nyhet var ju Mekonomen. Du hade en spaning som involverar termometrar.”

Lars Söderfjell
-“När jag såg vinstvarningen så undrade jag om analytikerna glömt och köpt kalendrar igen för en stor del av det här var ju färre vardagar i Norge. 4,5 % färre vardagar i Norge. Samma sak gäller för exponering mot Danmark. Det ser inte lika illa ut i Sverige. Här är det bara en arbetsdag mindre i Q1. Det, plus att det varit kallare än normalt under första kvartalet. Alla skyller på vädret men det har faktiskt varit kallare i både Europa och Sverige. Och det påverkar detaljhandeln. Ni såg Stil-siffrorna som kom igår, det kommer påverka byggandet, det kommer påverka Telias möjligheter för att gräva fiber. Vi väntar fortfarande på fiber ute i sommarstugan och man kommer att bli lika överraskad den här gången.