EFN Börslunch 2018-05-07

Oljeaktier, teknologiaktier och bopriser är några av ämnena som avhandlas i dagens Börslunch. Bönor början på börsras? USA leder börsindex. Värde mot tillväxt. Passivt allt större än aktivt. Teknologi mot energi. Oljeaktier och oljepriset. KIX och prognoserna. Boprisindikatorn indikerar högre priser.
aktier
Välkomna till Börslunch det är måndag den 7 maj. Börsen är upp 0,2 %. Arjo rusar på en höjd rek och även Getinge rusar även om den rekylerat tillbaka något.
aktier
Så är det och idag skall vi ska lyfta blicken från Carl Bennets imperium och istället titta på global konjunktur och globala aktier. Vi har med oss Staffan Knave och Anna Öster chefsekonom Länsförsäkringar.
aktier
Tack!
aktier
Vad kul. Jag ska försöka väva ihop era båda perspektiv.

aktier för nybörjare
aktier
Jag tänkte börja i ett litet oväntat hörn nämligen marknaden för sojabönor i USA. Vi har en graf som visar hur mycket amerikanerna exporterar. Den blå kurvan. En stor andel exporteras till Kina. Den orangea kurvan. Vi ska inte prata sojapriser just idag men i dagarna har Kina helt slutat köpa från USA. Så den där orangea kommer sjunka till noll. Frågan är är det här första skottet i ett handelskrig? Och ska vi vara oroliga?
aktier
Ja det är klart det handlar väldigt mycket om just USA och Kina. Så att de här producenterna får klä skott lite. Vi har fokuserat mycket på handelsunderskottet mellan de här två länderna. Eller snarare USA:s gentemot Kina. Och problemet är när man ser på det så enkelspårigt. För det handlar ju inte om att man ska en handelsbalans mot varje enskilt annat land som man handlar med. Utan rimligen skall man exportera det man är bra på att producera och importera det man är mindre bra på att producera av olika anledningar. Och det där ska helst ta ut sig på helheten. Där har USA haft problem tidigare men man ser en tydlig förbättring. Det är klart att det här ett orosmoln den globala ekonomin generellt. Jag tycker inte att vi har fått så mycket information på sistone som gör att man skall vara mer orolig nu än man varit.
aktier
Vilka makroeffekter kan vi vänta oss av det här?
aktier
Det är klart att generellt sett är den globala ekonomin är beroende av världshandeln och att vi handlar av varandra. Världshandeln har tagit fart på sistone jämfört med ganska ljumma siffror under en lång period. Nu växer världshandeln snabbare igen än global BNP. Det ser ju bra ut. Det blir snarare en riskbild än nånting annat. Det är svårt att räkna hem en stor effekt på det här bara på de tullar vi har sett aviseras. Utan det är snarare om man drar ut det här i det långa loppet när vi inte kan genomskåda hur processen ska gå till?
aktier
Vad säger du, Staffan?
aktier
Allting som på nåt vis begränsar frihandeln är inte bra i förlängningen. Men jag tror att det här det ser man i marknaderna har ju tagit till sig det här periodvis och sen verkar glömma bort det periodvis. Är man positiv säger man att det är Trumps modus operandi. Att gå ut hårt som ett led i ett taktikspel/förhandlingsspel. Som i slutändan kommer att ändå lösa sig. Varken USA eller Kina har råd att låta det gå för långt.
aktier
Vi får hoppas det. Bara vapenskrammel. Världsekonomin tuffar på bra under tiden.

aktier för nybörjare
aktier
Men nästa graf visar tecken på avmattning. Nämligen Q1-siffrorna för sju stora ekonomier. Som sammantaget verkar ha tappat farten lite gran under första kvartalet.
aktier
Staffan, du följer de globala aktiemarknaderna. Vad är din bild av den globala aktiemarknaden just nu?
aktier
I år har den Som svensk tror man att börsen gått bra. Men det är tack vare den svaga kronan. Om man pratar dollar eller euro som basvaluta så är man ju ner lite. Börsen började starkt men har sen gått svagt. Förutom handelskrig så har man tagit till sig mycket att risken är att det inte blir bättre än det är nu. Nu kommer inbromsningen.
aktier
Vi har nått toppen med andra ord.
aktier
Många tror det och det avspeglar sig rätt väl i kurserna.
aktier
Har du den makrobilden också?
aktier
Nja, kanske att vi nått toppen i att det accelererade väldigt fort under förra året. Det är orimligt att tänka sig att det ska fortsätta accelerera på det sättet. Utan det är liksom snarare så att man tänker sig att det är en mer mogen ekonomi nu. Kanske. Det kan vara kapacitetsbegränsningar som slår in. Som gör att det helt enkelt inte går att växa så snabbare nu. Å andra sidan är det en kvartalsiffra. Det får man alltid ha med sig. Det kan hända mycket i nästa kvartal. Vi har haft lite olika överraskningar i USA. För en gångsskull växt lite snabbare under Q1 än förväntansbilden låg. Vilket är ovanligt, de brukar alltid överraska på nedsidan under Q1. Medans Eurozonen har överraskat lite på nedsidan. Det är inga stora växlar än. Men vi ser ju att inköpschefsindex och den typen av indikatorer har ju toppat ur. De är fortfarande på goda nivåer tycker jag så man behöver inte oroa sig för en global nedgång. Däremot är det möjligt att vi har sett de högsta tillväxtsiffrorna i enskilda kvartal.
aktier
Så det är lite tidigt att säga nu i Q1. Det ser fortsatt starkt ut. Men USA:s ekonomi det går som tåget.

aktier för nybörjare
aktier
Och Staffan, du har med dig en graf som visar att Amerika leder utvecklingen på aktiemarknaden. Berätta vad ser vi här?
aktier
Det är ju en fem år lång utveckling av världens mest använda världsindex, MSCI. Den blåa linjen visar hur det har gått men så finns det ett likadant index där man plockat bort USA. Om vi har haft exponering och varit fullviktade mot USA som är 55-60 % av världen, då har vi fått 45 % avkastning. Men om man inte varit i USA har det stannat vid 20 %. Vilket inte är så imponerande på fem år. Det är ju bl.a. beroende på att man inte riktigt vågat ta till sig den ekonomiska utvecklingen i t.ex. Europa.

aktier för nybörjare
aktier
Och den andra grafen visar att tillväxtaktier har utvecklats mycket starkare än värdeaktier de senaste 10 åren.
aktier
Man vill ju se det man ser höll jag på att säga och vad som varit kännetecknande ända sen finanskrisen är det vi kallar tillväxtaktier. Man kan nästan vända på det och säga Vad är inte tillväxtaktier? Ja det är t ex Banker, industriföretag, dagligvaruföretag. Tillväxtaktier är Apple, Amazon, Microsoft, Netflix De har gått otroligt mycket bättre än börsen i tio år. Det är dit alla vill gå. och de finns i USA mycket mer än de finns i Europa. Man vill gärna se positivt på fortsatt god teknologiutveckling. Man kanske gärna vill att den europeiska konjunkturen ska rulla över, därför man har ändå inte så mycket där.
aktier
Men vad händer då om inte de här tillväxtaktierna kan fortsätta att leva upp till de här höga värderingarna? Blir det kraschen då?
aktier
Ja det är den här miljardfrågan. Är man är positiv tror man på sektorrotation. Då kommer man attlämna dem och så går man i stället in i mer cykliska aktier eller mera bank för att det kanske visar sig att konjunkturen kanske ändå inte är så dålig. Det är det positiva scenariot. Det negativa är lite som vid millennieskiftet förra gången som techaktier gick riktigt dåligt. Då gick hela marknaden ordentligt riktigt illa och det som kom tillbaka var inte teknologi.

aktier för nybörjare
aktier
Och du har även med dig en graf som visar att kapitalet flyttas från aktiva till passiva produkter.
aktier
Det som gör det här svårt att bedöma det är att marknaden blivit. Den blåa linjen visar det vi stoppar in i indexprodukter och den orangea linjen är det som är en traditionellt aktivt förvaltad portfölj. Det har gått ut pengar ur dem och pengar in i indexfonder. Indexfonderna tittar vart vill man vara ju man vill vara där det växer bäst, det är i USA. Och då får man väldigt mycket tech. Varje dag komme det in jättemycket många köpare i just de här bolagen. Apple, Amazon, Microsoft, Google, facebook Så länge de flödena finns så kan det nog fortsätta. Men vad händer den dagen om flödena skulle vända och man skulle bli orolig för den här sektorn?
aktier
Men man skall vara orolig. Den här trenden förstärks av passiv förvaltning och den har pågått längre än vad det brukar göra. Tolkar jag det rätt då?
aktier
Huruvida indexförvaltning nått sin topp det har jag ingen uppfattning om. Det kan nog hålla på
aktier
Blir det ett flöde till tillväxtbolag?
aktier
Med tanke på att marknaden ser ut som den gör. Jag är övertygad om att många av de här tillväxtaktierna skulle aldrig hade kommit dit de är idag, om inte marknaden såg ut som den gjorde. Det hade inte hållt de här tio år.
aktier
Intressant. Vi ska stanna kvar i USA. Vi fick jobbsiffror i fredags. Lite utav en besvikelse eller lite svårtolkat?

aktier för nybörjare
aktier
Ganska bra för marknaden, skulle jag sammanfatta det. Arbetslösheten ser vi här blå linjen ner under 4 % för första gången sen millennieskiftet, precis innan IT-kraschen. Så vi är på 3,9 % nu. Lönesiffran var däremot lite lägre än väntat vilket ju gör att man kan tänka sig attatt de inte höjer räntorna så snabbt som man hade oroat sig för. Den här lönesiffran var en stor del av börsfallet vid månadsskiftet januari/februari precis när den kom en tiondel högre än väntat snarare än nu när den är lite lägre än väntat.
aktier
Vi behöver inte oroa oss.
aktier
Nej, men det finns andra siffror som tyder på att lönesiffrorna kanske ändå är på gång lite mer men att den här skulle kunna lagga lite. Det här är också miljonfrågan om Phillipskurvan lever eller inte om den här arbetsmarknaden kommer att skapa lönetryck eller inte.

aktier för nybörjare
aktier
Men om vi kollar på arbetslösheten i ett längre perspektiv så ser vi att det är ju inte vanligt att vi är nere på de här nivåerna. Vi vände under precis 4 % innan IT-kraschen. Annars får vi gå tillbaka till 60-talet när vi var nere en lite längre period. Nu räknar de flesta med att vi skall ned fortsatt i arbetslöshet och att vi skall ligga kvar där ett tag. Det som hände då var ju att det blev det en ketchupeffekt i inflationen som tog fart på de här nivåerna. Nu vet vi såklart att ekonomin funkar inte som den gjorde på 60-talet. Det kan se helt annorlunda ut just nu. Men det är en riskbild. Appropå att börserna har inte gått så himla bra. Det har varit världshandelsoro, men också kring det här faktiskt. Att vi för första gången på länge ändå funderar på om det kan vara så att inflationen inte alltid bara kommer för evigt att överraska på nedsidan vilket den gjort under lång tid och därmed har vi haft låga räntor som har stöttat det här. Utan att det faktiskt kanske kan komma en riskbild på uppsidan i inflationen också. Det kommer att fortsätta vara i fokus under de närmsta åren. För att vi kan helt enkelt inte vara rikitgt säkra på att det inte skapar inflation.
aktier
Låter bra med högre löner.
aktier
Ja, absolut men som sagt det följer då förmodligen högre räntor då också. Om de skulle behöva stiga snabbare än vad som är prissatt nu så skulle börsen kanske inte må lika bra som den gör. Men det handlar om takten. Om räntorna går upp lite grann det som är inprisat om det händer då är det ingen fara. utan det handlar om huruvida Fed då måste överraska på uppsidan och verkligen strama åt snabbare än vad man räknat med. Det är då det blir en risk för marknadssentimentet generellt då.
aktier
Det pratas även mycket om olja just nu. Brent steg över 75 dollar per fat. Första gången på ett tag.

aktier för nybörjare
aktier
Staffan har med sig en graf där vi ser hur oljeaktierna har gått jämfört med teknologiaktierna. Är det teknologin som går snabbt? Energin som går svagt?
aktier
Vi har pratat en del om att teknologiaktier är det som har drivit aktiemarknaden i många år och är den absolut bästa sektorn. Men energiaktier är den i särklas sämsta sektorn och har har varit det i många år. Den här grafen är bara från årsskiftet 2016/2017. Så det är en sektor som har blivit förhållandevis liten och inget som man behöver äga. Så vi har varit den mest utskällda sektorn. Sen finns det hållbarhetsresonemang och allt vad man vill det är inte så populärt att säga att man köper oljeaktier.

aktier för nybörjare
aktier
På din nästa graf ser vi att oljeaktierna inte hängt med i oljeprisrallyt. Är det en misstro mot att oljepriset verkligen ska stanna sådär högt upp?

Det är en misstro och därför att man inte behöver Vi äger mycket oljeaktier. De har vi köpt dels på basis att vi tror att det här oljepriset. Vi vet inte om det ska gå ytterligare upp, men ni ser det här gapet som är mellan oljeprisaktier och oljepriset. Man har inte vågat ta till sig det här. Om nu oljepriset ligger kvar på nivån kring 75 eller 65 Oljeprisaktier är prissatta som att oljan ska ner till 50. Gör den inte finns det mycket uppsida. Man ska lägga till en sista sak. Oljebolagen har de senaste fyra, fem åren sen marknaen blev dålig lagt ner enorma resurser på att bli mycket mer kostnadseffektiva. Den här gången kommer de att bli väldigt stora kassaflödesmaskiner.

aktier
Apropå kostnader och inflation Hur tar du dig an oljepriset, Anna?
aktier
Det är faktiskt ytterligare en faktor som driver upp inflationen nu. Det är ju inte riktigtet Centralbankerna fokuserar på. De vill ju gärna rensa bort energipriser bl a för att titta på det lite mer kärninflation det de kan styra över. Det är det det handlar om. Vad kan ekonomin skapa för inflation? Men å andra sidan så kan det få spridningseffekter när råvarupriser generellt stiger. Då ökar kostnaderna för bolagen. Det vill de ta ut i högre priser själva, om de klarar det. Det handlar om vilken möjlighet de har att höja priserna. Det hänger ihop, men det är inte fokus. Vår svenska centralbank vill rensa bort det mesta nu senast energipriser. Det visar på hur låg den inflationen fortfarande är.
aktier
Vi avrundar med Sverige och kronan. Riksbanken och den svaga kronan är ett hett ämne just nu. Vad är din syn på kronan, Anna?

aktier för nybörjare
aktier
Kronan är ju väldigt svag. Framförallt har det hänt mycket på kort tid. Kronan har så klart varit svagare. Det här är KIX index. och det är ju är när kronan vägd mot de valutor som vi handlar mest med för att liksom fånga hur det skulle påverka vår utrikeshandel.
aktier
Kronan går uppåt jämfört med tidigare.

aktier för nybörjare
aktier
Vi har haft svagare kronor men det har varit mer under krissituationer. Riksbanken har missbedömt det här liksom många andra skall man vara ärlig med å säga. Deras prognoser är här i orange vid varje enskilt möte där de har pekat på att kronan ska stärkas. De har varit tydliga med att de vill att kronan inte ska stärkas för snabbt. Men utvecklingen har gått åt motsatt håll på sistone. I en snabb takt har kronan försvagats av olika anledningar. Vi har varit inne i en säsongsmässig försvagning av kronan som har accentuerats av Riksbankens beteende. Framförallt har de varit stabila under förra året med vad de flaggade för i sin räntepolitik men har tappat fokus lite nu i år. Det tycker jag man ser på marknaden också. Man har helt enkelt tappat i förtroende för vad de agerar på. Vilken reaktionsfunktion har de när de tänker sig att höja räntan? Vi hörde Ingves så sent som i förra veckan återupprepa det här mantrat att kronan får inte stärkas för fort. Det här ju intressant för de hävdar att de egentligen inte välkomnar den här utvecklingen med en svag krona. De vågar åtminstone inte säga att de gör det. Men å andra sidan vill de peka på att den inte får stärkas för snabbt. Det är speciellt att man tycker att man kan ta den positiva effekten av en kronförsvagning men inte så gärna diskutera de eventuella negativa bieffekterna som man skapar med den här politiken.
aktier
Somliga gillar att ha en svag krona.
aktier
Så är det. Det är olika delar i ekonomin som tjänar på det och andra som förlorar på det. Men det är väl just därför man vågar säga att man välkomnar den svaga kronan för det finns de som får det tufft av att kronan är svag. Men det är ett problem att bedriva penningpolitik via att skapa inflation den här vägen. Vi ska ju försöka fokusera på det inhemska inflationstrycket vi kan skapa. Det är det som Riksbanken är oroade för nu. De har präntat in det här i marknaden och fått den att reagera via kronan det är tydligt. Jag tycker att det är en förtroendefråga för Riksbanken att kronan är så här svag. Beklämmande att man inte kan göra prognoser.
aktier
Har du nån kronreflektion?
aktier
Nej, ingen kronreflektion. Men om man tittar på Stockholmsbörsen så är det en marknad där man historiskt sett ska köpa när kronan är så här svag. Dels för att det gynnar en del sektorer men för utländska förvaltare är det rea på svenska aktier.
aktier
Ska vi avrunda med SEB Rea på svenska bostäder. Två korta ord.

aktier för nybörjare
aktier
Ja och det ser ju ut som att sentimentet har vänt upp. Vi kan se det i andra siffror. Det är en mer balanserad utveckling nu. Det är fortfarande så nära det skärpta amorteringskravet. Man ska inte riktigt ropa hej än men det ser ut att vara är en lite mer stabil bomarknad.
aktier
Tack så mycket. Börslunch är slut för idag. Vi är tillbaka imorgon 11.45. Gabriel vilka gäster kommer?
aktier
Då kommer Carina Elmgren och Erik Sprinchorn. Det ska bli jättekul.