EFN Börslunch 2018-05-08

I dagens program: Izettle till börsen. Dagens rapporter. Ambu rusade på stark rapport. Fortsatt stark lönsamhet för Loomis. Fortsatt glatt för laxaktier.
aktier
Välkommen till Börslunch det är den 8 maj och Börsen är försiktigt ner –0,2 %. Och jag säger välkommen till Erik Sprinchorn och Carina Elmgren. Välkomna! Men framför allt vår gamle stjärna …
aktier
Gamla och gamla
aktier
Förlåt! Välkommen tillbaka, Jesper, efter en tids rekreation och vila. Hur känns det här då?
aktier
Jo det känns bra tycker jag. Bara ni är snälla mot mig blir det nog jättebra. Vi slänger oss direkt in i dagens stora nyhet och det är att Izettle bekräftar att man ska börsnoteras. Inte riktigt vilken tid men inom kort, får vi hoppas på. Vi ska lyssna på vad Lotta Dinkelspiel sa om Izettle när hon var här förra veckan.
aktier
Det största värdet i Izettle kanske egentligen inte är själva kortterminalen och det faktum att de tar en avgift per transaktion Utan värdet ligger i relation till kunden. De började ju en gång i tiden med betalningslösningar och de ha rutvecklat det där och till och med tillhandahålla lån till mindre företag. Och redovisningstjänster. Nu ger de sig in på e-handel
aktier
Det där var ju en hel del gott i den där påsen från Izettle. Hur tycker du att man skall se på Izettle egentligen?
aktier
Det är inget ovanligt att man ha Föränderliga affärsmodeller som ungt växande och väldigt framgångsrikt bolag hittills. Omsättningsmässigt iallafall. Fintech är svårt det skall man hålla i minnet. Det är många konkurrenter på många olika fronter. Kortterminalerna i sig hade man kanske inte varit så exalterad över. Men just tilläggstjänsterna och mjukvarulösningarna som ska säljas som saas det är ju intresant så klart. Men igen fintech är svårt. Är det så att man skall låna ut pengar till småbolag då är man en bank. Ska man handlas på “price-to-book” 1,5 då? Nej. Knappast! Det är ett krux. Det största kruxet är egentlgien vad man skall sätta för motiverat värde på det.
aktier
Klart största tech-noteringen i Stockholm.
aktier
Det är kul!
aktier
Om det nu blir så mycket pengar.
aktier
Kul att de är här i Stockholm. Vi har ju sett Spotify som valt andra platser. Vad säger du Carina, du gillar valutor?
aktier
Kul. Loomis i dag och Izettle drar nytta av nästan motsatta trender.
aktier
På samma sätt som det är fel att avgöra Loomis eller titta på Loomis vad vi ser från svenska butiker är det fel att titta på Izettle efter det vi ser här. Det är viktigt att komma ihåg hela bilden.
aktier
Det är kul att vi får en, nu vet vi inte riktigt när, att vi får en börsnotering för att vi har ju haft ett väldigt skralt år. Inte minst i Sverige för börsnoteringar. Grafen visar noteringar i år jämfört med 2015, 2016 och 2017. En i år.

aktier för nybörjare
aktier
Bygghemma, som man kan tycka vad man vill om. Alla är inte så entusiastiska. Till att börja med varför ser det ut så här Erik?
aktier
Det enkla svaret är att om man tittar på noteringarna från 2014, 2015 och 2016 generellt sett har de allihopa blivit väldigt bra. Eller kortsiktigt då. Fungerande börsintroduktioner. Men för 2017 är resultatet betydligt sämre.
aktier
Och så Bygghemma 2018.
aktier
Kortsiktigt Jag brukar vara långsiktig. Men i processerna är det viktigt att få till det kortsiktigt. för det ger en refleksiv process mot nåt långsiktigt också. På något sätt skall man titta vidare på orsaker har säljarnas förväntningar gått upp. Samtidigt som faktiskt snitt-multipeln på nordisk börs gått ner har säljarnas snitt-förväntningar har gått upp. Det är ingen bra kombination för vi skall ha lyckade börsintroduktioner.
aktier
Vad beror det på att introduktionerna blev sämre 2017 än tidigare år?
aktier
Som jag sa att säljarnas förväntningar på pris har dragit i väg. Samtidigt som vi investerare i den publika marknaden har då uppenbarligen fått lägre förväntningar på börsen som helhet. De faktorerna måste komma ihop igen för att det skall komma tillbaka till lyckade börsintroduktioner.
aktier
Vi får hålla tummarna nu för Izettle. Det är lite press på dem för börsnoteringen. För att få fart på det igen.
aktier
Den är ju inte helt typisk för svenskt IPO-klimat heller. Den får som konceptaktie en annan profil med ett större internationellt inslag, tror jag. Den är kanske inte rätt värdemätare för IPO-klimat på Stockholmsbörsen.
aktier
Carina, du följer defensiva bolag. Kan man dra någon slutsats. Kommer det hrä betyda någonting för de aktier du har att det är skralt på noteringssidan?
aktier
Vet inte men börsen har ju tagit igen sig och det verkar ännu inte bli nån krasch får man hoppas. Men visst absolut det finns bra defensiva bolag som klarar börsnedgångar också mycket bra. Kanske ännu ingen stor allokering mot de här aktierna men Securitas och ISS är bra defensiva bolag. Kanske inte ännu någon jättestor allokering mot de här aktierna Securitas.

aktier för nybörjare
aktier
Vi tittar lite på dagens rapporter. Vi är på upploppet. Moberg Pharma, väldigt starkt. Tethys Oil, sämre. Några bolag rapporterar i eftermiddag. Vi är på upploppet. Inte mycket är kvar.

aktier för nybörjare
aktier
Vi tittar på utfallet jämfört med förväntansbilden. Vinstutfall mot prognos. Grafen fick vi av Peter Malmqvist på Remium. Den sista stapeln Bättre än väntat. Jag inbillar mig, jag kanske har fel, Jag har varit borta ett tag som sagt, att det varit ganska höga förväntningarna inför rapportperioden.
aktier
Både ja och nej. Dollarn var svag och har haft viss påverkan på resultaten. Det har varit mixad förväntan. Men jag håller med om den här bilden att de rapporter vi har sett har ändå i snitt varit bättre än folk trott.
aktier
Är det din känsla också Carina?
aktier
Det har varit blandat tycker jag. Loomis har kommit med bättre resultat än förväntat Securitas var lite under. Scandic drog nytta av Scandics resultat var bra resultat men de hade kalendereffekter som rörde till det.
aktier
Lite blandat, men helt okej?
aktier
Och i absoluta tal: jättebra.

aktier för nybörjare
aktier
Ett bolag som har överraskat är Ambu som ni sitter inne med ganska mycket.
aktier
Ballerups stolthet. Det är så roligt att säga det.
aktier
Fantastisk vd, Lars Marcher, med ett förflutet på Apple. När man gör en endoskopi tittar ner i magen med en liten kamera har man traditionellt använt en stor, japansk maskin och kameraverktyg som går att återanvända. Ambus stora innovation de senaste åren är ett engångs-endoskop. Hittills i år De är mitt i “scaleup”. De har sålt 250 000 hittills i år. En halv miljon på helårsbasis. De har kapacitet på flera miljoner. De är precis i scaleup. Anledningen till att kursen gått som den gjort Den har aldrig varit billig, vi har pratat p/e-tal 40–60. Och nu ännu mer. Eftersom den har dragit till sig kortpositioner och blankare. I gårdagens rapport rapporterade de bra, de guidade upp för helåret. Det tog blankarna på sängen, det är därför ser man en “spike”.
aktier
Var finns kunderna?
aktier
Överallt i hela världen. Alla sjukhus som gör endoskopi-undersökningar.
aktier
Och just de här förbrukningsvaror brukar ju också ge lite mer stabilitet och dessutom bättre lönsamhet generellt sett.
aktier
Lägre total cost of ownership för sjukhusen och bra marginaler för Ambu. “Win win” “Win win” för patienten som slipper risken för infektion.
aktier
Värderingen är ingenting som oroar er?
aktier
Jo, jättemycket.
aktier
Men inte just nu?
aktier
Jag kunde ha varit lika orolig för ett år sen. Men hittills har vi fattat rätt beslut: att glömma vår oro. Vi får se framöver.

aktier för nybörjare
aktier
Carina, du var inne på Loomis och Securitas rapporter. Lite blandat. Loomis var bra. Securitas: hygglig tillväxt, lite lättare marginal om jag läste rätt. Spännande är Loomis som är ständigt ifrågasatt av många. Det är liksom kontantdödens stora förlorare. Men de har en förmåga att hela tiden komma tillbaka och visa på bra marginalutveckling och tillväxt.
aktier
Jo precis de har ju överträffat förväntningarna förutom då i Q4.

aktier för nybörjare
aktier
Då påverkades marginalen i Europa av Frankrike. Det fortsatte i Q1:an, men det var förväntat. USA drog upp marginalen. Det var en rekordstark ebita-marginal på 14 %. Det är glädjande eftersom bolaget guidade för lite mindre marginaltillväxt i år i och med att de satsar så mycket på sin säljorganisation. Blir det mindre än de guidat eller var de för försiktiga Det är ett bolag som delar investerare. Men jag tror att marginalexpansionen fortsätter. De kan också öka intäkterna via förvärv.
aktier
Vad är det de gör rätt? Att satsa på säljorganisationen?
aktier
Marginalökningen kommer av att de har gjort sina branscher mycket mer effektiva än de varit tidigare. Samtidigt säljer de fler högmarginalprodukter som SafePoint. Det är kanske det som driver marginalerna mest.
aktier
Man får ge kontantbaissarna rätt i att det är i Frankrike och Sverige där måste man omstrukturera och ta kostnaderna. Men det lilla som finns kvar vem tar hand om det? Det blir en spelare kvar.
aktier
Är det skillnad på svenska och utländska investerare?
aktier
Ja. Det är ganska naturligt eftersom man i Sverige lever i en miljö där det försvinner. Det är en ganska unik miljö.
aktier
Jag har hört att antalet bankomater ökar i världen. Det är bara vi som är så unika.
aktier
Ja den totala kontantvolymen ökar stadigt.
aktier
Den ökar nästan i alla andra länder utom i Norge och Sverige.
aktier
Loomis eller Securitas? Vilken föredrar du?
aktier
Loomis har mer potential men blir kanske mer volatil än Securitas.
aktier
Jag håller med. Handbollsspelare dessutom.
aktier
Eric, du skrev till oss att det fanns mycket att prata om kring lax, diamanter och fondförvaltning. Där är du lite mer kortklippt. Lucara kommer med rapport men den kommer först i eftermiddag så den är svår att kommentera.
aktier
De har börjat hitta riktigt stora stenar igen det är kul Det blir en väldigt intressant rapport.
aktier
Men om vi tittar på laxaktierna, då? Det är ju helt fantastiskt hur de har utvecklats. Leröy kom med rapport i morse. Den var hyggligt in line ser det ut som. Det var ingen jättereaktion.
aktier
Alla laxbolag har haft lite si och så kvartalsresultat år över år men då jämför man sig med ett rekordkvartalet Q1 2017 å andra sidan. Aktier har gått upp 50 %, sektorn, på tre månader. Det är så klart lite läskigt så klart. Det beror på

aktier för nybörjare
aktier
Vi har en graf över laxpriset. Titta på den blå som är 2018.
aktier
Blå mot orange. Då ser man varför Q1 blev lite sämre. Man började kvartalet svagt på prissidan. Om bara den blå håller sig linjärt rakt ut resten av året så är vinstutsikterna för andra halvåret
aktier
Det är fortfarande högre än tidigare år vid den här tiden.
aktier
Abolut! Varför det blir så ser vi på nästa graf.

aktier för nybörjare
aktier
Utbudsmomentum har vänt ner. Utbud år över år. Samtidigt finns det en tillväxt i efterfrågan på proteinet lax. Det gör ju en prisvändning och det är den prisvändning som har satt fart på aktierna.
aktier
Ja Tittar du på lax?
aktier
Ja, lite privat.

aktier för nybörjare
aktier
Då kan ju du säga något om värderingen om du tittat på det privat? Det är väl inget som sticker ut?
aktier
Snittet är lite högre än det brukar. Det som är skillnaden mot andra tider är att Bakkafrost inte är premievärderat längre. Vi gillar Bakkafrost bäst av alla. Det ger säkerhetsmarginaler.
aktier
Är det Bakkafrost i din privata spaning?
aktier
Jag hade Norway Royal Salmon, men gick ur den här för en stund sen Lite uppsida fick jag, men var lite för försiktig.
aktier
Jag fick precis höra i örat här att Carnegie har “sälj” på Bakkafrost. Aktien ner 4 %. Så du får ringa upp din mäklare sen
aktier
Jag vet också att den här banken i vars lokaler vi sitter också är negativa. Roligast blir det när man har olika åsikter.
aktier
Du nämnde ju också ett bolag här strax innan Det är ju utbudet som är svårt med laxen. Det är nån försöker odla lax på land ?
aktier
Om man kan peka ut något långsiktigt hot. Utbudet är ganska bundet till de licenser som ges ut och de fjordar som finns tillgängliga. Men om man kan sätta upp stora laxodlingar på land då är “all bets off” liksom.
aktier
Hur långt ifrån det är vi?
aktier
Det finns ett bolag som gör allvarliga försök. Inga garantier för att de lyckas, men
aktier
I vilket land är de verksamma?
aktier
Det är norskbaserat och finns nog på lite olika ställen.
aktier
De kan slå sig ihop med Simris Alg. Vad kul! Lax, Loomis och så var det lite annat kul. Vad händer i morgon, Petra?
aktier
Peter Malmqvist kommer hit.
aktier
Han skall summera Q1:orna?
aktier
Ja
aktier
Vi får företagsbesök. G5:s vd.
aktier
Minst sagt.
aktier
Minst sagt. Bra. Tack för i dag. Hej då!