Investera utomlands


5 tips för lukurativa utlandsinvesteringar

Gustav Jonsson – Gustavs aktieblogg  http://gustavsaktieblogg.blogspot.com


  1. -“Mitt första tips är att det är inte så svårt. Världen är en knapptryckning eller ett telefonsamtal bort. Fler och fler marknader kan du handla elektroniskt på. Och det är rätt lätt att hitta bra bolag utomlands. Du kan t ex använda fantastiska screeners eller vad fantastiska fonder har för innehav.”
  2. -“Ett annat tips är ett större urval har fler möjligheter. Jag har inte riktigt förstått varför man skall begränsa sig till Sverige. Jämför med t ex att du skall ta uten VM 11 eller något liknande skulle du bara ta svenska spelare då? Nej jag tycker att bästa laget skall spela och en spelare skall inte vara given bara för att den är svensk.”
  3. “Mitt tredje tips är att det ger en god riskspridning. Om du investerar utomlands då sprider du risken på länder, marknader och valutor. Tittar man globalt på det så står Sverige för ungefär 1% av det totala börsvärdet. Säg att du har så lite som 10% i Sverige så redan där är du ju brutalt överviktad. Och Sverige har sina risker Det ligger i Europa som har en demografisk motvind och tittar man istället på Asien och på Afrika så är det medvind och det kan spela stor roll för framtida tillväxt.”
  4. -“Mitt fjärde tips det är att tänka på valutarisken. När du köper en utländsk aktie då köper du både en aktie och en valuta och då måste du gilla båda. Därför kan det vara bra att se upp med länder som konstant tappar mot den svenska kronan. Sen är det i och för sig en valutarisk en valutachansning.”
  5. -“Mitt sista tips är att hålla koll på den totala risken. Det är att titta på sådana saker som att titta på hur ägarbilden ser ut i bolaget och om respekterade fonder är inne. Det skall vara någonting som är hyffsat lätt att hålla koll på förstå och bevaka. Här spelar bolagsstorleken stor roll. Kanske större roll än vilket land det gäller. För tar man t ex ett utländskt mjölkbolag som exempel så är det ganska mycket lättare att hålla koll på Ericsson med alla dess divisioner.”