Placera TV 2018-04-16

– Fritt fall på Moskvabörsen

– Det får man väl säga. Det har gått ner rejält här.
Särskilt då bolag som inte är inom oljesektorn har ju fallit väldigt mycket och ett av de bolag är ju Rysslands största flygbolag Aeroflot har ju gått ner en hel del.

– Det känner jag till. Varför har de tagit så mycket stryk?

– De hade ju sina toppnivåern här i somras då men framförallt har de fallit under några månader här pga att oljepriset har stigit och sen har fallet accelererat här efter de nya sanktionerna. Så nu har värderingen kommit ner rejält på Aeroflot och det är ju ändå ett av de bolag i världen som har de modernaste flottorna liksom.

– Varför köper man Aeroflot? Vad är grejen med att köpa det liksom? Vad tycker du? Var ligger tillväxten och så?

– Man har ju en väldigt starkt inhemsk tillväxt. Man kan flyga i 12 timmar och ändå befinna sig i samma land. Det finns ett stort behov om man skall ta sig till de olika delarna. I takt med att medelklassens inkomster stiger så ökar också efterfrågan på flyg helt enkelt. När det gäller flyg tycker jag man skall välja marknadsledarna ofta i de branscher man är.

– Hur ser det ut annars? Jag antar att de är marknadsledande. Jag vet inte så mycket om flyg i Ryssland.

– De är dominerande. De dominerar.

– Lågprisaktörer och dyligt?

– Det finns lågprisaktörer. Aeroflot själva äger den största lågprisaktören. De är de bolaget som får de bästa slottiderna. Man har många fördelar av det här. Finns ju såklart nackdelar också att vara majoritetsägd av staten men i huvudsak på en sån här marknad är det en fördel att vara det.

– Är det lågt värderat?

– Det handlas på P/E tal på 4,5 ungefär

– Det är faktiskt lägre än Moskvabörsen som är låg nog tycker jag
– Direktavkastningen ligger på lite över 8% och sen så tror man på en vinsttillväxt på innevarande år på ungefär 15%

– Har det inte blivit lite bättre. Majoritetsägd av staten. För några år sen ändrade man lite. Man var lite tydligare med utdelningar och så från statshåll när det gäller de statsägda bolagen?

– Precis. Man har tidigare inte delat ut på det sättet liksom. Man har inte varit så aktierägarvänlig liksom. Men nu skall man ju se till aktieägarnas bästa hela tiden. Här har Aeroflot varit framåt och tidiga här.